Sunday, July 25, 2010

sekadar renungan~.

manusia hari ini suka sangka-sangka..
ada sangkaan baik..
ada sangkaan buruk..

orang beribadah disangka riak..
orang yang relax disangka malas..

orang yang memakai baju baru disangka menunjuk..
orang yang pakai baju buruk disangka zuhud(hina)..

orang yang makan banyak disangka pelahap..
orang yang makan sikit disangka diet..

orang baik disangka buruk..
orang buruk disangka baik..

orang senyum disangka mengejek..
orang masam disangka merajuk..

orang bermuzakarah disangka mengumpat..
orang diam disangka menyendiri..

orang menawan disangka pakai susuk..
orang nampak ceria disangka membela..

mana tahu yang diam itu kerana berzikir kepada ALLAH..
mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah..
mana tahu yang masam itu kerana mengenangkan dosa..
mana tahu yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya..
mana tahu yang ceria itu kerana cergas cerdasnya..

jauhilah sikap suka bersangka-sangka.

assalamualaikum~. :)

8 comments:

zaradgreat said...

itu lah manusia
dengan bisikan shaiton, macam2 kita bersangka2

zulaikha said...

btul2.. manusia suka bersangka - sangka, dan selalu salah sangka. :(

zulaikha's blog:
.::ZULAIKHA::.

yana zuera said...

yup, tu lah mnusia, suka sngt brsangka. huhu pesnn untk dri sndri jua, jgn slalu bersngka kt orng~. ;)

zulaikha said...

yana. lagu lenka ni best r.. :)

yana zuera said...

a'ah, best kn. mcm cumel je rentak die~. ;)

kobEj0rdan~ said...

best! ni sape yang bace bley kerase ni klu beliau memakan cili, hehe:)
nice! time kasih kerana menmberi pengisian yg best kali ini, keep it up gurl:)

visit mine : nazirulhazwan.blogspot.com

gambar baby saye! hehe

Roxy zai said...

sangkaan jahat lebih banyak dr sangkaan baik..huhu=(

yana zuera said...

kobEj0rdan : thnk u~. ;)

roxy : yup, kdng2 bley mnimbulkn ftnah~.

Related Posts with Thumbnails