Friday, February 25, 2011

la tahzan.



assalamualaikum.

Ayat seribu dinar

Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkanlaranganNya), nescaya akan dijadikan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya). Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukupkan baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.


Thursday, February 24, 2011

entry mengisi masa lapang.

assalamualaikum. salam sejahtera. 

eh kenapa mengapa dan bagaimanalah sejak demenjak ni susah sangat 
nak cari idea nak tulis kat belog. biar la at least terhupdate la sikit belog. 
tak delah visitor/s datang oh! kuciwa belog yana tak hupdate. 
damn! perasaan. =.=' 

sebab lagi dua menjak ni sibuk fikir dengan thesis yang kejar secara diam.
 tiba tiba je dah ada kat belakang yana. =.=' nex week kena submit chapter 1!. 
adeh tajuk pun terkontang kanting. ala kita bako je thesis ni. T____T 
siapa setuju angkat tangan macam saya?.

sibuk dengan aktiviti blok. dah tua2 ni baru lah nak sibuk. biasa tua2 ni relax je kan. 
tak pe lah. ni jalan yang yana pilih. nak patah balik jalan dah runtuh, tak boleh dah. 
nak tak nak memang kena hadapi jugak. 

eh kalau rancangan berjalan dengan lancar dengan izin Allah jugak, 
insyaAllah start 2 mei ni yana praktikum kat muar. eh salah pronounce. should be 'muuooo'. 
mulut kena betul. yup buat kat muar. kenapa tak buat kat pasir gudang?. 

[versi mitos]
first : jarak perjalanan upsi dengan pasir gudang dalam 6 jam
tapi kalau dengan muar dalam 3-4jam. 
so observer lagi prefer muar je.  
second : kat pasir gudang tak ada sekolah yang best. 
third : ramai budak2 kelas nak buat kat muar, pasir gudang taknak.

[versi fakta]
first : sebab pasir gudang takde dalam area yang upsi bukak untuk praktikal. 
yang ada muar, segamat dan batu pahat. 
second : sekolah fakulti yang tentukan.
third : disebabkan jabatan math hanya ada 60++ students je. 
so fakulti consider satu tempat ada berapa orang. 
minimum 4-6 orang satu tempat. takde lah menyusahkan observer. :)


conclusion, macam mana lah hidup kat muar nanti kan. T__T 
yeah hidup yana!. 
:)

ok2, done. 
wassalam. :)


Monday, February 21, 2011

assalamualaikum cikgu!.

assalamualaikum. salam sejahtera. 

ouh hye. lama dah tak hupdate. even tak sampai seminggu pun beza, 
tapi tetap rasa dah lama tak hupdate. ^^ weekend je dah sibuk berbengkel thesis. 
eceh bunyi macam gah. tapi cuba tanya apa input yang yana dapat?. 
emm cam haremm sikit laa. ahad pagi yang beautiful nak pergi bengkel, ouh!. 
tapi naseb baik dapat makan free. fikir dua tiga kali jugak la nak pergi. hoho 
tapi tu bukan sebab utama, sebabnya kehadiran diambil kira, 
kalau tak datang banyak kali nanti kena pancung. =.='

eh kejap nak cakap pergi bengkel pun dah berjela. T.T 

hari senin 14.2, dah terlaksana la assignment untuk subjek Pengajaran, Teknologi dan Penaksiran 2. 
dengar tajuk pun dah pening kan. assignment tu berbunyi begini :

anda dikehendaki mencari mana-mana sekolah untuk mengajar matematik atau matematik tambahan untuk mana-mana tingkatan untuk lagi dua masa pengajaran [double-period= 1jam 10 minit]

proses mencari sekolah pun bermula. first pergi SMK Kalumpang tapi tak dapat nak jumpa pengetua.
 terus tertangguh la. next SMK Khir Johari., tapi dia surat dari PPD Tapah. ouh, memang tak dapat nak sediakan lah. banyak kekangan. ok, pulang dengan hampanya. 

hari jumaat minggu  minggu lepas, pergi pulak SMK Dato Zulkifli Muhammad.
sebab ada member yang dah dapat waktu mengajar semua. so pergi lah jugak mentry nasib.
dah sampai sekolah, pergi pejabat :

cikgu1 : hah nak jumpa siapa ni?.
member1 : pengetua.
cikgu1 : pengetua takde.
member1 : ouh, em nak jumpa PK la, cikgu.
cikgu1 : PK mana?. cikgu pun tengah 'pikir' jugak ni.
membe1 : [=.='] PK HEM cikgu.
cikgu1 : hah masuk-masuk la. bilik dia sebelah tu.
member : ok2, terima kasih cikgu.

dah jumpa semua, dah lulus semua. next destination, jumpa mana-mana cikgu pulak.
jumpa cikgu math F4, mula-mula deal untuk hari next jumaat tu, means jumaat minggu lepas la.
sebab minggu ni students ada ujian tak boleh kacau. dah setel yana punya, ok tunggu cikgu lagi satu untuk settlekan member yana pulak. tunggu punya tunggu, makan punya makan. tiba-tiba cikgu yang yana nak masuk kelas dia tu datang

cikgu2 :eh awak ambil kelas hari isnin minggu depan la ea. kelas 4P1. 
pukul 12.-- sampai 1.45, ajar tajuk sets la. ambil 3.1 ngan 3.2.
yana : ouh, okay. 

ok, ari isnin. tak sempat nak berenjoy weekend ni. dan dengan confident bila member yana tanya 

member2 : sempat ke yana nak buat hari isnin tu?.
yana : insyaAllah la sempat.
member2 : pukul berapa tadi cikgu tu cakap?.
yana : entah la, yana just denga habis 1.45 je.
member2 : =.='

balik tu siap singgah kedai buku beli buku rujukan math F4, buku latihan, manila kad. semangat kan. 

tiba2 dah hari isnin. sumpah mandi lencun gila. makan sampai tak sedar makanan dah habis.
 tidur nyenyak sangat sampai termimpi2 pergi mengajar. pfft. memang hidup tak keruan la.
eceh.^^ 

pergi sekolah dengan hati yang tenang walaupun dah tak taw nak cakap apa.
 memang tak boleh nak diluahkan dengan kata-kata la. kira tiap detik. saat. nak terkucil terbeyri semua bercampur. tudung kejap silang kiri eh mcm tak kena, silang kanan pulak eh macam tak kena jugak.
 last last pakai cincin je. =.='

krinnggg!!. dah pukul 12.32. ok loceng menandakan habis waktu. dan sudah tiba masa yana masuk kelas. alamak memang jantung macam nak jatuh wa cakap. 

monitor : "kelas, Selamat sejahtera cikgu"
kelas : "selamat sejahtera cikgu "
yana : "ok, kelas. selamat sejahtera. bla bla bla "

ajar punya ajar punya ajar. eh nak nak dekat habis masa. ajar lagi. eh dah 1.43. 

yana : ok, sampai sni je kelas kita. kalau ada salah cakap, cikgu minta maaf. bla bla bla

kringgg!!!  loceng habis sekolah. 

student1 : thank you teacher!.
yana : ok, most welcome.
student2 : happy valentines day teacher!. 
yana : :) [tersengih macam kerang busuk, adeh nasib kaw indian taw]

ok, dah setel esamen yana. rasa macam dah lepas satu beban besar. ini baru sekejap je.
belum masuk sekolah praktikum nanti. takpe first step. practice practice. :)

video





terima kasih!. terima kasih!.
dan terima kasih!.

ok2, done.
wassalam.

Friday, February 18, 2011

special entry [mesti baca] : eh kenapa mesti kak limah, halimah jongang and so whatever.

assalamualaikum, salam sejahtera. :)

setelah lama sikit terbiar belog ni. update kejap aa. biar belog ni tak hilang seri dia. eceh.

halimah jongang?. hantu kak limah?. siapa tak kenal tolong diam. dari anda anda malu tak tentu pasal bagi jawapan bukan2 baik diam!. satu je pertanyaan kenapa mesti hantu kak limah, halimah jongang. kenapa tak hantu kak eton or zaiton jongang. atau hantu abang joni atau joni jongang. 
[eh sori kalaw ada yng tersangkut nama tu ea].
 kenapa mengapa dan bagaimana. 

siap buat lagu bagai. halimah jongang. eh even tu bukan nama yana sendiri, what if orang yang bernama halimah tu sendiri, diejek atau dipermainkan dengan halimah jongang. eh tak sakit telinga kaw. 

ouh.sekarang dah lapuk halimah jongang, keluar hantu kak limah pulak. glemer. 

rumate : eh kalau kak limah duk sebelah ni mesti orang tak 
dapat beza mana kak limah mana saya kan, yana?.
yana : tu lah. silap2 kak limah lagi cantik.
rumate : =.='

see, sekarang dah fofular dah kak limah ni. enjet2 semut. =.=' 

eh rilex la der, cuma lakonan ok!. dunia semata tu. :)
 'ini hanyalah lakonan semata-mata, tiada kena mengena antara yang hidup dan mati'. 


mak limah ngan anak dia yg last. 

walau macam mana pun. yana tetap sayang mak limah yana yang ni. 
happy birthday mak!. 
may Allah bless u.
you are the greatest mom ok!.
sobs sobs.
tiba2 touching. =.='
mak limah!. i love u lah!.

credit to : Puan Halimah binti Abdullah for her 49th birthday. 
18 February 1962. 

special entry [mesti baca] : yana sayang pak atan je.

assalamualaikum. salam sejahtera. 

eh dua entry dalam beza beberapa minit je. syabbas mera beti. syabbas!. 

pak atan!. i love u lah.

mak cik : kak ngah, pergi panggil atan makan.
yana : ouh ok2.

eh kejap biar lah suspen sikit siapa pak atan ni. korang ni pun. chillax!. :)

f.y.i,  hari ni jadi pak atan yang ke 52 tahun. eh tapi pak atan still macam 25 tahun ag. 

happy birthday to you. 
happy birthday to you.
happy birthday,
happy birthday,
happy birthday to you.


pak atan dengan anak perempuan sulong dia.

sobs sobs. touching lagi. abah happy birthday ye.
may Allah bless u.
abah la the greatest abah i ever had.
alhamdulillah.

credit to : En Jaffar bin Salleh for his 52nd birthday.
18 February 1959

*atan tu nama nenek panggil abah. ^^,

Thursday, February 10, 2011

lelaki tak macho bila drive auto, perempuan nampak cool bila drive manual.

assalamualaikum. salam sejahtera. 

berbalik kita pada tajuk hari ini. iaitu lelaki nampak tak berapa nak macho 
bila drive kereta auto tapi bila perempuan drive kereta manual nampak cool.
 seolah-olah macam terpegun. 'eh terernya kaw bawak manual'
 *dengan mata tak berkelip2. 

teori ni dikemukakan sendiri oleh belog yana yang dapat idea secara tiba-tiba. 
tiada kaitan antara hidup dan yang mati. ataupun yang pandai drive kereta atau tak. erkk.

ok, jom kita kupas lebih mendalam kenapa yana cakap macam ni. 
pertama-tamanya, bila perempuan nih tak suka bawak manual sebab adventure sangat. 
kalau auto kan senang. reverse, drive, parking, brake. takla banyak keje sangat. 
nak tukar2 gear la, tekan lepas clutch la. erghh.
ouh lupa, ni dari segi aspek yana sendiri ye. 
bila ada yang membantah, takpe. pendapat masing-masing. :)

then bila dah terbiasa dengan auto, mula la dah lupakan betul-betul dunia manual ni. 
contoh terdekat lagi, yana! sekarang nih da tak reti bawak manual sebab dah lama la tinggal.
 maklum la, dah terniat agaknya masa amek lesen tu 
'amek lesen ni untuk dapatkn lesen je, sebab lepas ni tak jumpa dah kereta manual, yes!' 
agaknya kalau orang suruh bawak pun, memang asik reverse je la kan.
 tak pun masuk longkang. tak pun lagi langgar gate orang sebelah T.T 
dapat bayangkan tak betapa hebatnya. 

jadinya, bila jadi situasi macam ni, mula la suspect respect kat siapa2 yang pandai bawak manual. 
biarpun orang cakap senang je bawak kereta pun. depan belakang depan belakang je. 
tapi bagi yana di lubuk hati paling dalam teringin sebenarnya nak belaja bawak manual balik. 

eh macam dah jauh menyimpang. berbalik kepada tajuk asal. lelaki nampak tak macho bila drive auto. 
contoh terdekat lagi. adik yana. bila keluar ngan dia tak nak dah drive lagi.

adik : kak ngah drive la.
yana : ok, asal tak nak drive pulak.
adik : bosan ahh drive keta auto. manual jugak best.
yana : =.='  

mak oii belagak ea kaw. tak pe. tak pe. 

dan persepsi yana pasal drive-drive kereta ni perempuan lebih terarah kpada auto. 
dan lelaki manual. boleh tak. kalau tak boleh pun takpe. tak salah. eh persepsi boleh berubah kan. 
kalau ada yang tak puas hati pun takpe. pandangan masing-masing. 



ok2. done.
wassalam.

Wednesday, February 9, 2011

tarikh praktikum diawalkan.

assalamualaikum. salam sejahtera.



eh betul ke?. tarikh praktikum diawalkan. jangan lah buat rumors
 kalau tak pasti kesahihan nye lagi. fyi, belog ni tak boleh nak bukak, 
so cerita selanjutnya tak diketahuilah. =.='

nak tension la macam ni. =.=' macam mana pulak tarikh latihan industri (LI), 
rancangan operasi sekolah (ROS) menda2 tu semua. 
fixed kan tarikh boleh tak. pffft. 

ok2. done.
nak tension kejap.
wassalam. 

Tuesday, February 8, 2011

sedikit ingatan buat bakal-bakal pengantin.

assalamualaikum. salam sejahtera. 

kembali untuk berjuang mengaktifkan diri untuk berblog. 
yeah chayok2!. :)

ok, cara tak tajuk. macam orang tua-tua kan, nak main tegur-tegur. 
eh tapi kadang-kadang budak kecik pun boleh bagi kita motivation taw.
 jangan perlekehkan fakta yang itu. 
contoh budak kecik yang mintak sedekah, tak terfikir ke awak awak 
kenapa dia jadi macam tu. dan dan tak terfikir ke awak awak kalau
 anak-anak sendiri akan datang jadi peminta sedekah jugak. 
ok, dari situ kita dah nampak. kita akan berusaha samada 
tolong budak kecik tu kalau kita berkemampuan la atau 
berusaha semoga nasib anak-anak kita sendiri tak jadi macam itu. 
ada gaya tak bagi motivate kat orang, sedangkan diri sendiri banyak lagi yang tak betul. 

ok kembali kepada tajuk. intro yang panjang merepek tu takpe kan. ^^,
 ingatan kepada bakal-bakal pengantin. eh noted ok.
 INGATAN. bukan ingatanS atau ingatan-ingatan. 
jadi maknanya satu ingatan je, dari aspek sanding. 

sanding, atas pelamin kan?. macam pentas yang dihias indah bagai. 
kalau pelamin dah cantik dihias bagai mesti la pengantin pun kena cover sikit kan. 
ok cover disini maksudnya, pura-pura la jadi perempuan melayu yang terakhir 
walaupun perangai sebenar anda anda jauh panggang dari api.
 SEBAB? 
sebabnya banyak mata yang akan tertumpu kat kita. maklumla pengantin cantik. 
pengantin hensem. pelamin keBAABOOM, mana la orang tak pandang.
 dan mata-mata yang memandang ni, tafsiran pandangannya bukan sama pun. 
contoh, 
orang pertama : cantik pengantin. bagai pinang dibelah dengan kapak jadi empat.
orang kedua : berapa la duit dia habis tempah mak andam ni.
orang ketiga : EH APASAL PENGANTIN DIA TAK TAW DIAM TU. BIRAH sangat.
*eh kejap, tak payah google birah tu maksud dia apa. 
birah tu maksud dia ala-ala tergedik-gedik. menggatal dan seumpama tu la. 

dan orang ketiga cakap tu lah sebenarnya isi penting. 
taw la excited nak kahwin tapi eh naik menyampah pulak orang lain nengok.
 memang kaw duduk atas pelamin tu tak dengar, tapi bila ada adik beradik ke, 
mak kita sendiri terdengar, tak ke macam jatuhkan maruah sendiri 
dan family pun tak telepas kena tempiasnya jugak kan. 

ouh, cara tegur macam bagus. bukan bukan. 
cuma untuk ingatan diri sendiri la. ingatan untuk masa hadapan. 
biarpun orang kata just be yourselves, 
dalam hal ni yana rasa be fake for a while la. 
boleh tak?. boleh tak?.

kalau ada yang terasa tersinggung, yana mohon maaf kalau 
ada apa2 yang dikatakan mungkin akan sentap!. SORRY. tak terniat. 

ok2. done. 
wassalam.

Sunday, February 6, 2011

tak berniat nak tinggal belog lama-lama.

assalamualaikum. salam sejahtera. :)

lama da belog tak berupdate. agak terabai. kesian lagi.
dapat tuan tanah kedaung yang rajin dia sikit je.
nak compare dengan orang lain rajin yang membuak-buak.
eh belog! terima laa hakikat yang tuan tanah kaw seorang yang rajin sikit.
[cikgu cakap, percakapan kita adalah doa. so, berhati-hati ketika bercakap]

ouh, yana sedang berhati-hati. doakan agar diri sendiri
dikurniakan rajin yang membuak-buak. insyaAllah. :)

ouh. berukband kat rumah dah terminate.
jadinya lagi tak dapat lah nak online kat rumah. uni-fi from tm,
ouh abah tak nak pasang. nanti mak tak masak bila dah pandai berfacebook.
eh eh tak payah percaya reason yang tu.

main reason ialah :
mak abah tinggal berdua bila anak-anak dah mula naik semester
dan anak lagi sorang dah habis cuti. dan bila dah tinggal berdua,
takde sape dah nak guna internet. sama macam time ada berukband.
sepah-sepah je bila anak dia yang pakai berukband tu
before ni dah ada wi-max. macam berlagak tak hingat.
siap bila tanya 'eh berukband mana?.' dia jawab
'mana taw. tak bawak balik rumah sewa pun'.
ok fine, modem tu seolah-olah berharga 50 sen.
terima kasih.

ok. tu penyebab utama sampai sekarang takde internet kat rumah.
dan perkara paling sadis bila pergi baktisiwa [entri before ni].
'tak bawak laptop ke, rumah ni ada wireless'.
alahai alahai.

dah dah. sebenarnya nak buat assignment.
tapi TERmelencong kat tempat lain pulak.

ok, done.
wassalam.
Related Posts with Thumbnails