Wednesday, March 23, 2011

"mak, angah dapat 2A je"

assalamualaikum. salam sejahtera. 

panggilan telefon dari mak 

mak : "k.ngah dapat brapa?."
yana : "2A je mak"
[terdengar suara dari belakang "nak belajar mana la tu dapat 2A je".]
mak : "ouh, ok la tuh. apa yg A?"
yana : "math add math"
mak : "lagi satu ap?"
yana : "math"
mak : "ye la math dengan ap td?"
yana : "add math"
mak : "hah?. matematik tambahan?."
yana : "a'ah"
mak : "ouh, abes subjek lain2 dapat apa?"
yana : "B ngn C"
mak : "ouh, takpe lah. nanti jumpa kat umah"
yana : "ok, bye. assamualaikum"
mak : "wa'alaikumsalam"

tapi dalam hati ALLAH je yang tahu. tersangat sedih kecewa. lagi sedih bila balik 
rumah mak cerita anak orang ni dapat 9A, anak orang tu dapat 8A, anak jiran sebelah dapat straight A.
 yana memang hanya mampu tersenyum. macam nak putarkan masa supaya boleh belaja jawab 
SPM betul2, tapi yana sedar tu semua dah terlambat kan. nak bunuh diri, 
yana ada agama yang ajar bunuh diri tu berdosa besar. 
apa yang yana boleh buat sabar dan sabar. 

segala macam institut yana apply, tapi awam je la, apply sana sini, 
sampai macam dah putus harapan. 
nak daftar je kat sekolah menengah sambung form 6.
 kecewa tu still menebal jugak.

pastu keputusan matrik keluar, yana pergi check kat cc ngan abah, 
sebab mak yang beriya-iya suruh pergi nengok, walau dalam hati kuat mengatakan 
alah mak, ada apa 2A ni orang nak panggil masuk matrik. 
dulu buta IT, cek2 klik2 tak jumpa mana nak semak whether dapat ke tak.
 last2 kuciwa balik rumah, cakap ngan mak tak jumpa. 

lepas tu, mak tak puas hati telefon jiran sebelah, mintak tolong anak dia punya kawan cek kan. 
cek punya cek, yana diterima masuk. masa tu tak tau nak cakap apa.
esoknya, mak macam tak puas hati pergi cek kat ofis pulak, siap print bagai nanti balik rumah
 boleh tunjuk bukti kat yana. sampai kat rumah memang 
yes! yana dapat masuk matrik setahun,aliran sains, 

seminggu pastu dapat surat, setel2kan surat mintak cop, mintak sign. SETEL. 
time daftar pulak, ramai budak sekolah dapat sambung kat matrik jugak!. lagi lah teruja.

seminggu da duduk kat matrik, rasa teruja, seronok, mak call:

mak : bla bla bla [intro]
mak : "k.ngah ni ada srat. k.ngah dapat poli"
yana : "ye ke?. poli mana?"
mak : "poli muadzam shah"
yana : "kat mana tu?." [nampak sangat gila fail peta]
mak : "pahang ngah oi"
yana : "hehe ouh. kos ape mak?"
mak : "entah diet pmakann kot ni"
yana : "ouh, ha ye lah. kos yang angah mintak tu"
mak : "ouh, abes tu k.ngah macam mna?. nak pergi ke?."
yana : "bila daftar?"
mak : "blan 7"
yana : "ouh, entah ea. mak rasa?"
mak : "mak rasa pahit je ntah, k.ngah ok tak duduk situ?"
yana : "stakat ni tak belajar lagi, ok lah kot."
mak : "ntah k.ngah pikir la dulu"
yana : "hah, ye lah"
mak : bla bla bla [penutup]

so, takdir yana memang sambung belaja terus kat matrik. dapat result final boleh dikira dekan. ALHAMDULILLAH dan sekarang takdir yana kat UPSI. 
macam kejap je tup tup next year INSYAALLAH yana dah habis belajar kat upsi. 

kesimpulan buat entri nih sebenarnya, memandangkan result SPM keluar
 hari ni kepada yang cemerlang TAHNIAH. peluang anda memang cerah. dan kepada yang 
kurang bernasib baik, ingat mungkin bukan rezeki kita ALLAH nak bagi  supaya dapat result cemerlang.
 yang penting jangan putus asa. jalan ALLAH ada kat mana-mana. kita sebagai hambanya ni 
hanya perlu berusaha supaya kita sentiasa berada di jalan yang betul. 
mungkin waktu SPM dulu ALLAH tunjukkan kat yana 

yang bukan semua yang kita nak kita dapat. 

dan bukan semua orang bernasib baik. 

ok, done.
wassalam.

6 comments:

HAZWAN17 said...

betul-betul SPM bukan penentu :)

Suara Hati Ini.... said...

terbaik..:)

HaNa HoNeY said...

yeah
gagal skali xbermakne gagal selamanyer kan kan??
^_^

yana zuera said...

@HAZWAN17
yup!. gagal spm bukan gagal dllm hidup kn. :)

yana zuera said...

@Suara Hati Ini....
:)

yana zuera said...

@HaNa HoNeY
yeah!. setuju~~. :)

Related Posts with Thumbnails