Friday, March 4, 2011

bukan semua orang dilahirkan dengan sifat kepimpinan.

assalamualaikum. salam sejahtera. :)

oh hye!. sekarang nih masih sempat updating even not frequently, tapi ok la kan.
 at least tak la terbiar sangat belog nih. terabai kau!. 

topik hari ni ialah bukan semua orang dilahirkan dengan sifat kepimpinan. 
mungkin dilahirkan dengan sifat genetik atau baka-baka yang ada sifat kepimpinan yang tegar.
 tapi tak semestinya tak dilahirkan dengan sifat kepimpinan kita tak boleh memimpin. 
maksudnya, semua lelaki yang belum kahwin akan jadi ketua atau pemimpin for family mereka la. 
so bila perangai pemimpin sendiri yang tak boleh dikawal, tak mustahil keluarga itu akan hancur kan?.

ouh!. sebenarnya sebenarnya yana bukan nak masuk pasal keluarga bagai sebab
 yana sendiri tak kahwin lagi kau!. tapi sebagai REMAJA ehem remaja ye.
 ok, ulang lagi sebagai remaja yang sedang bergiat aktif kat uni masing-masing
 macam yana LAHH even jawatan yang dipegang hanya apalah sangat. 
celah gigi, celah kuku, dalam poket je. kecil punya hal je. 
tapi itu pun dah mengalahkan PM. PM lahh sangat. =.=' 

tak lah, sebenarnya bagi orang yang baru bertatih ni, baru nak belajar 
memimpin satu organisasi nih, bukan senang taw!. sangat memerlukan kekuatan fizikal dan mental. 
walaupun fizikal yana nampak gagah, tapi kalau dah nama perempuan,
 kuat mana pun tetap jugak suka bermain dengan emosi kot. 

berbalik kepada topik, sifat kepimpinan ni boleh kita asah contoh dengan 
orang yang lebih berpengalaman atau dengan keadaan sekeliling. 
serius, time yana sekolah2 dulu nak berdepan dengan orang nak bercakap 
dengan orang ramai pun sumpah malu gila!. tak de confident langsung.
kat matrik pun sama. 
[sebab kat matrik pendekatan yana berbeza, belajar belajar da belajar. tak aktif kot] 

sampai masuk uni ni, baru start macam nak join macam-macam sampai 
kadang-kadang tak terbahagi masa dah. assignment ke mana aktiviti ke mana. sampai lah 
dah sem tua2 nih still aktif. dan for the forst time diberi kepercayaan jadi pengarah, timb pengarah, 
s/u, ajk mcam2. tapi hendak ditekankan disini program takde lah besar mana. 
kalau takat peringkat blok, peringkat kolej kan. 

tapi tapi tapi jangan pendang rendah dengan program kecik-kecik nih. 
sebenarnya, bila join macam-macam aktiviti nih, baru lah yana taw macam mana 
prosedur nak buat program, nak mintak penaja, nak jumpa orang nih, nak jumpa
 orang tuh, nak telefon orang tuh, telefon orang nih. so kesimpulan nya, 
sekarang lebih confident KOT. ^^,
 nampak sangat tak fully confident kan. T.T

tapi semua nih sangat memerlukan kekuatan 1)mental 2)mental 3)mental. 
seriusly, yana pernah frust, sampai rasa nak letak jawatan semua program! 
bila macam2 ragam manusia yang nak kena jumpa. 
so kena kuat mental. kalau tak boleh gila!. 

ok, done.
wassalam.

p/s : ouh, thnks mak. kalau angah tak nangis ngan mak haritu,
 memang semua nih takkan jalan. ^^, love u!. sebab sekarang nih ada 
3 upcoming events yang yana terlibat. insyaAllah, i can do it!.

6 comments:

suri skaliskaLa said...

me like this entry.
kadang2 untuk menjadi pemimpin merupakan satu cabaran gak kan.
nak tak nak suatu hari nnti kita mesti jadi pemimpin jugak. :)

yana zuera said...

@suri skaliskaLa
takde button like plak. klaw bley nak tekan byk2. hehe ^^,

Gecko Art said...

leadership boleh didevelop hehe

yana zuera said...

@Gecko Art
yup!. sangat setuju~. :)

juicy junkies said...

http://juicyjunkieswardrobe.blogspot.com/

check out this blogshop and follow us, happy shopping! :D

Nobita Sensei said...

daya kepimpinan boleh dilatih.

Related Posts with Thumbnails