Wednesday, March 2, 2011

bukan bermakna kau dah 18 tahun, kau dah bebas nak buat apa sahaja.

assalamualaikum. salam sejahtera. :)

eh maaf, sebab tajuk agak kasaq, salah dialek, kaso. maklum lah yana anak jati johor. 
sebutan kena lah betul dan tepat. like gebor = selimut. robok/gerobok = almari, 
esbok = peti ais/peti sejuk. em what else?. selama berbelas-beelas tahun, 
i mean sampai yana lepas matrik 19 tahun, baru lah yana keluar johor. 
maksudnya lagi bukan keluar cuti-cuti malaysia tapi terpaksa menetap 
sebab belajar di satu-satu tempat. dan yana ditakdirkan further kat UPSI. 
dan lagi sekarang tak sedar dah 3 tahun duduk kat bumi UPSI ni. 

dan first experience bila menetap kat negeri orang ni bila half dari housemates yana were kelantanese. 
sangat blurr bila first time dengar mereka berbual. bukan yana langsung tak masuk ngan diorang nih.
 tak tak bukan tu. still lagi boleh bergaul mesra. cuma part bila diorang berbual sesama sendiri.
 surrender! kalau diorang kutuk pun yana still boleh duduk diam tersenyum sebab 
TAK PAHAM. tapi nasib baik mereka BAIK. takde kutuk2. 

yana : [duduk kat sliding door]
membe : yana?. nok tubik ko?.
yana : [tersengih-sengih macam kerang busuk] tubik apa?.
member : tubik la?.
yana : tak taw la.
[serentak dengan itu, satu rumah yana gelak kan yana guling2. 
hampeh jugak la diorang ni. =.=']
dan baru yana tau tubik = keluar.

so, enough dengan introduction yang berjela. sampingan je tuh. main point :
 jangan ingat kaw dah 18 tahun, kau bebas nak buat apa sahaja.
 kenapa 18 tahun?. sebab kat derama 18 tahun ke bawah sila minta permission parents.
 bawah 18 tak dibenarkan wayang yang 18SG. *betul ke?. 

ok, bukan itu maksud utama dia, ok meh yana explain satu-satu :
 kenapa kaw dah 21 tahun masuk 22 tahun  still kena report kat parents
 apa yang korang buat lagi-lagi bila dah further study jauh2 dari parents. 

1) sebab kesian kat mak-mak bapak-bapak kita, bila keluar iklan 
'anda tahu dimana anak-anak anda' 
mesti automatically mereka akan terfikir anak-anak diorang. 
lagi-lagi yang jauh di mata ni hah. belum jadi mak bapak ni kita tak taw perasaan diorang macam mana. 
erk. T_T cara cakap macam dah pengalaman habis. at least call la seminggu sekali dan 
story la A sampai Z apa yang nak minggu tuh. selain dapat macm bagi briefing kat parents kita, dapat menjimatkan kredit jugak. tapi tak payah la nak beli roti, jem, pun nak beritahu kan. agak-agak sikit. 

2) in case macam, korang keluar berfoya-foya, tiba-tiba ada benda buruk berlaku, 
contoh macam accident. bukan yana nak doakan benda yang tak baik. tapi 
BE PREPARED FOR THE WORST jangan anggap semua yang berlaku tu baik je.
 kita hanya mampu merancang, tapi Allah yang tentukan. dan cuba bayangkan lagi bila dah accident, 
polis call rumah dan bagitahu parents kita, bayangkan lah macam mana senyuman mereka.

3) lebih-lebih lagi kaum hawa ni. remaja-remaja ni. mesti rasa macam takde life 
bila nak keluar pun kena bagitahu mak bapak segala. 
HELO! bahaya sekarang bukan kita boleh jangka. dengan budak kecil pun kita boleh tertipu, 
so sangat penting bagitahu parents at least, mereka tahu anak-anak mereka ada kat mana.

4) bila dah further study, tak payah la ingat dah bebas dari mak bapak, s
esuka hati boleh buat benda yang korang suka. =.=' [apa jenis tatabahasa ni] 
maksudnya, korang dah totally bukan bawah jagaan parents korang. 
silap-silap bukan ijajah kau bagi, jenazah kaw bagi. [ok, ayat laser!] 


ok, dah nampak sikit-sikit pentingnya kenapa kadang-kadang kita perlu bagitahu parents
 kita mana kita nak pergi, atau mana kita berada. walau macam mana pun family always come first. 
*kalau dah berlaki tu, mintak izin la dengan seben. [husband]
so apa yang dapat simpulkan kat sini, just for your own safety. yup!. bagitahu mereka, 
orang-orang penting dalam hidup kita nih!. kadang-kadang mak nih ada instinct kuat 
dengan anak-anak mereka. jaga-jaga ea!.


ok, done.
wassalam. 

4 comments:

i am S!L4H.. said...

owwh stdy upsi ye. hyep bakal cikgu..heee

sekarang ni g depan rmah pon bahaye. mcm2 boleh jd. ish3

ini q i L L said...

dah 18thn tak sekolah. konon2 dah besar lah tu. ;p

yana zuera said...

@i am S!L4H..
hehe hye~.

tu lah, kena sentiasa berhati2 sekarang nih.

yana zuera said...

@ini q i L L
konon dah besar sangat la tuh kan. haha ;p

Related Posts with Thumbnails