Tuesday, February 8, 2011

sedikit ingatan buat bakal-bakal pengantin.

assalamualaikum. salam sejahtera. 

kembali untuk berjuang mengaktifkan diri untuk berblog. 
yeah chayok2!. :)

ok, cara tak tajuk. macam orang tua-tua kan, nak main tegur-tegur. 
eh tapi kadang-kadang budak kecik pun boleh bagi kita motivation taw.
 jangan perlekehkan fakta yang itu. 
contoh budak kecik yang mintak sedekah, tak terfikir ke awak awak 
kenapa dia jadi macam tu. dan dan tak terfikir ke awak awak kalau
 anak-anak sendiri akan datang jadi peminta sedekah jugak. 
ok, dari situ kita dah nampak. kita akan berusaha samada 
tolong budak kecik tu kalau kita berkemampuan la atau 
berusaha semoga nasib anak-anak kita sendiri tak jadi macam itu. 
ada gaya tak bagi motivate kat orang, sedangkan diri sendiri banyak lagi yang tak betul. 

ok kembali kepada tajuk. intro yang panjang merepek tu takpe kan. ^^,
 ingatan kepada bakal-bakal pengantin. eh noted ok.
 INGATAN. bukan ingatanS atau ingatan-ingatan. 
jadi maknanya satu ingatan je, dari aspek sanding. 

sanding, atas pelamin kan?. macam pentas yang dihias indah bagai. 
kalau pelamin dah cantik dihias bagai mesti la pengantin pun kena cover sikit kan. 
ok cover disini maksudnya, pura-pura la jadi perempuan melayu yang terakhir 
walaupun perangai sebenar anda anda jauh panggang dari api.
 SEBAB? 
sebabnya banyak mata yang akan tertumpu kat kita. maklumla pengantin cantik. 
pengantin hensem. pelamin keBAABOOM, mana la orang tak pandang.
 dan mata-mata yang memandang ni, tafsiran pandangannya bukan sama pun. 
contoh, 
orang pertama : cantik pengantin. bagai pinang dibelah dengan kapak jadi empat.
orang kedua : berapa la duit dia habis tempah mak andam ni.
orang ketiga : EH APASAL PENGANTIN DIA TAK TAW DIAM TU. BIRAH sangat.
*eh kejap, tak payah google birah tu maksud dia apa. 
birah tu maksud dia ala-ala tergedik-gedik. menggatal dan seumpama tu la. 

dan orang ketiga cakap tu lah sebenarnya isi penting. 
taw la excited nak kahwin tapi eh naik menyampah pulak orang lain nengok.
 memang kaw duduk atas pelamin tu tak dengar, tapi bila ada adik beradik ke, 
mak kita sendiri terdengar, tak ke macam jatuhkan maruah sendiri 
dan family pun tak telepas kena tempiasnya jugak kan. 

ouh, cara tegur macam bagus. bukan bukan. 
cuma untuk ingatan diri sendiri la. ingatan untuk masa hadapan. 
biarpun orang kata just be yourselves, 
dalam hal ni yana rasa be fake for a while la. 
boleh tak?. boleh tak?.

kalau ada yang terasa tersinggung, yana mohon maaf kalau 
ada apa2 yang dikatakan mungkin akan sentap!. SORRY. tak terniat. 

ok2. done. 
wassalam.

3 comments:

ini q i L L said...

nak pegi amek sijil kahwin lah! haha.

yana zuera said...

@ini q i L L:
haha amek jgn tak amek. ;p

| cik azeya | said...

terasa macam nak kahwin :)

Related Posts with Thumbnails